Sinds Tableau versie 2018.2 kunnen Tableau Dashboard extentions worden gebruikt in Tableau Dashboards. In versie 2018.2 introduceerde Tableau de Extension API die het mogelijk maakt om Tableau Dashboards te laten communiceren met (externe) web applicaties. Vanaf begin 2017 volgt Infotopics de ontwikkelingen op het gebied van Tableau Extensions en in korte tijd zijn onze ‘Apps for Tableau’ de meest populaire extensions ter wereld geworden. Waarom was er zoveel behoefte aan extensions?

In een eerdere blog hebben we al uitgelegd wat Tableau extensions zijn, klik hier om deze blog te lezen.

Als Tableau gebruiker weet je dat het bedieningsgemak, de interface en de aanwezige functionaliteit in het pakket goed doordacht is, en aansluit bij de uitgangspunten voor goede datavisualisaties. Tableau heeft daarbij de keuze gemaakt om de grootst gemene delers in de basis op te nemen. Er zijn natuurlijk altijd business cases waarbij de standaard functionaliteit van Tableau ontoereikend aansluit bij het vraagstuk. Onze Apps for Tableau bieden een oplossing voor een aantal van die situaties.

Show Me More   

Met de Show Me More app kunnen gebruikers op een eenvoudige (drag-and-drop) wijze visualisatie types toevoegen die niet standaard aanwezig zijn in Tableau. Je maakt met een paar klikken een Sankey diagram, Sunburst, Radar chart, Horizon of Network. Het doel van de applicatie is om geavanceerde visualisaties bereikbaar te maken voor alle gebruikers en daardoor minder tijd kwijt te zijn aan het bouwen van visualisaties en meer waarde uit de data halen. Afgelopen december heeft de Show Me More app een grote update gehad. Lees er hier alles over.

Picture This

In veel retailomgevingen wil je graag productafbeeldingen als filter gebruiken in plaats van productnummer of -codes. Met de Picture This applicatie kan je met een URL in je dataset in een handomdraai  een dynamische tabel van afbeeldingen maken die je als filter voor je hele dashboard kunt gebruiken. Je ziet in plaats van een productcode CS-12356 direct de bruin lederen tas die het beste verkoopt in Zuid-Europa.

Dashboard Guide

Wanneer je een perfect dashboard hebt gemaakt en wilt delen met je collega’s of klanten, wil je deze ook voorzien van een goede toelichting of een mooi helpscherm. Je weet immers dat de gebruikers van je Dashboard weinig ervaring met Tableau hebben en soms een duwtje in de rug nodig hebben. Het kan natuurlijk ook zijn dat je bepaalde definities van je KPI’s duidelijk wilt beschrijven om verwarring in de interpretaties van je dashboards te voorkomen. De Dashboard Guide biedt je dan een oplossing waarbij je eenvoudig een helpknop aan je dashboard kunt toevoegen waarin je fraai opgemaakte toelichtingen kwijt kunt. Deze extension ondersteunt onder andere het gebruik van YouTube filmpjes, plaatjes en geformatteerde tekst.

Dashboard Usage

Naast bovenstaande grafisch georiënteerde apps zorgt de ‘Dashboard Usage applicatie’ ervoor dat je weet hoe vaak je dashboard wordt gebruikt. Met deze op Google Analytics gebaseerde applicatie wordt bijgehouden hoe vaak parameterwijzigingen, filtersettings en interacties met je marks op een dashboard plaatsvinden. Op basis van die gegevens kan je je dashbaord aanpassen en nog beter laten aansluiten bij je business.

Er is veel mogelijk op het gebied van extensions. Input van klanten, collega’s en gebruikers zijn hierbij belangrijk want hieruit ontstaan de meest briljante oplossingen. Dus ben jij benieuwd naar onze Tableau Extensions, of heb je zelf creatieve ideeën voor extensions of app integraties, neem dan contact op met het Apps for Tableau team!

Ik heb een idee!

Benieuwd naar de mogelijkheden van Tableau en Alteryx en zou je graag hands-on willen ervaren wat de mogelijkheden zijn? Schrijf je dan nu in voor één van onze gratis workshops.

Meer informatie