Ben je geïnteresseerd in het analyseren van data om organisaties te helpen een voorsprong op te bouwen en te behouden op de concurrentie? Wil jij bedrijfsprocessen optimaliseren door middel van het sturen op inzicht in plaats van het sturen op onderbuikgevoel? Wil jij de brug zijn tussen de business en de IT? Zou jij je mede Young Data Professionals in één week zo goed willen leren kennen dat je het gevoel hebt dat je ze al een hele tijd kent? Lees dan deze blog waarin ik je meeneem door het Young Data Professional (YDP) programma van Infotopics wat je klaarstoomt tot Data Professional.

Algemene ervaring

Mijn algemene ervaring met het Young Data Professional programma is erg positief. Alle aspecten waar je als data analytics consultant wat van af moet weten komen aan bod. Hierbij kan je denken aan hard skills, waarbij je van alles leert over de BI-tools Tableau en Alteryx, maar ook de soft skills komen aan bod. Je hebt veel vrijheid in waarin je jezelf verder wilt verdiepen. Daarnaast is het een erg fijne tijd geweest mede door mijn collega’s. Je bouwt al meteen vanaf het begin een goede band op met de groep waar je mee start. In mijn geval was dit met acht andere Young Data Professionals.

Hoogtepunten

Om maar gelijk door te gaan op het einde van de vorige alinea; we begonnen het YDP-programma in een groot huis in de omgeving van het hoofdkantoor te Oldenzaal. We bleven hier de hele werkweek overnachten. Overdag gingen we richting het kantoor om de eerste tooltraining (Tableau) te volgen en ’s avonds gingen we met zijn allen terug naar het huis om te koken en de avond samen door te brengen. Doordat je de hele werkweek met elkaar bent leer je elkaar in een paar dagen heel goed kennen. Dit schept een band die je gedurende de rest van het YDP-programma erg gaat waarderen.

Zo zijn wij ter afsluiting van het YDP-programma mee geweest naar de Tableau conferentie in Berlijn. Hierbij sliepen we weer met zijn allen in één huis en kregen we het nostalgische gevoel van de eerste werkweek weer terug. Daarnaast was het super gaaf om te zien hoeveel mensen er wel niet op zo’n Tableau conferentie af komen. Het was een leuk en leerzaam evenement met verschillende sessies omtrent Tableau.

Tableau Conference Berlijn

Daarnaast zijn er nog andere hoogtepunten, zoals het jaarlijkse kerstgala. Tijdens het kerstgala wordt er samen met heel Infotopics en aanhang het jaar op een leuke wijze afgesloten. Verder dienen we de verschillende PV-activiteiten niet te vergeten. Elk kwartaal is er een kwartaaldag waarin we de afgelopen periode evalueren met zijn allen en vooruit kijken naar nieuwe ontwikkelingen en andere zaken. Op het einde van deze dag gaan we met zijn allen een leuke PV-activiteit doen. Hierbij valt te denken aan levend stratego, een rondje op een tandem fietsen op de Veluwe met verschillende activiteiten of wat dacht je van de jaarlijkse BBQ tijdens de laatste kwartaaldag voor de zomervakantie. Er wordt genoeg georganiseerd om je gedurende het YDP-programma goed te vermaken.

Blijf bij de les

Uiteraard moet er ook nog gewerkt en geleerd worden. Tijdens het YDP-programma komen er verschillende trainingen aan bod. Het programma begint met de tooltrainingen van Tableau en Alteryx. Deze trainingen volgen allemaal in de eerste maand van het programma, zodat je meteen wordt klaargestoomd om bij de klant aan de slag te gaan. Gedurende het jaar komen er nog andere data gerelateerde trainingen aan bod. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je in ieder geval Tableau en Alteryx gecertificeerd wordt. Dit gebeurd zowel intern (skillbelt) als extern (via Tableau). Zo heb ik na een aantal maanden mijn Tableau Silver Skillbelt behaald met het volgende dashboard welke ik nog elke maand update:

Hetgeen wat ik hierboven heb geschetst betreft allemaal hard skills. Gedurende het eerste jaar begint echter ook het traject met de organisatie Krauthammer om de soft skills te trainen. Een goede consultant is namelijk niet alleen getraind op hard skills. Tijdens deze trainingen leer je meer over jezelf en hoe je je goede eigenschappen kan inzetten bij de klant. Daarnaast leer je om te gaan met bepaalde eigenschappen die je nog niet goed beheerst, omdat deze eigenschappen ook van belang kunnen zijn voor een goede consultant.

Naast de vaste trainingen is er veel ruimte voor zelfstudie. Samen met je leidinggevende kan je het hebben over verschillende onderwerpen die jou interessant lijken om je daar verder in te verdiepen. Zo heb ik mezelf steeds meer verdiept in het verhaal omtrent datawarehousing en databases, en ben ik in staat om het hele traject van database richting Tableau te doorgronden. Op deze wijze heb ik ervoor gezorgd dat ik op elk vlak waarde kan toevoegen en zodoende als een brug fungeer tussen business en IT.

Klantprojecten

Welke klanten heb ik gedurende deze periode geholpen? In mijn geval zijn dat er aardig wat, variërend van lange trajecten (een paar maanden voor meerdere dagen per week op klantlocatie) tot korte trajecten (één of meerdere dagen). Om maar eens wat bekende namen te noemen: Adidas, AS Watson, Hunkemöller, Gemeente Breda, Kees Smit Tuinmeubelen, Scapino-Ziengs en Wehkamp. Uiteraard verschilt dit per persoon, maar in mijn geval heb ik in totaal voor 14 verschillende klanten werkzaamheden verricht. Dit heeft er voor gezorgd dat ik bij veel organisaties in de “keuken” heb mogen kijken en een goed beeld heb bij verschillende sectoren in het bedrijfsleven.

Infotopper

Inmiddels ben ik helemaal klaargestoomd, heb ik alle trainingen achter de rug en het 2 jarig Young Data Professional programma succesvol afgerond. Ik ben nu bij Infotopics in dienst als Analytics Consultant. Ik kijk er naar uit om mij verder te ontwikkelen en nog veel klanten te helpen om datagedreven te werken.
Ik hoop dat je na het lezen van deze blog geïnteresseerd bent geraakt in het YDP-programma en wellicht mijn toekomstige collega wordt!

Meer informatie?

Ben je na het lezen van deze blog benieuwd geworden naar het YDP-programma of naar hoe een YDP-er jou kan helpen?  Neem dan contact met ons op. Wil je op de hoogte blijven van alle updates van en rondom Infotopics? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.