Aan de slag met Alteryx: een stappenplan

Het aantal Alteryx gebruikers in Nederland is hard aan het stijgen en wie werkt met data, heeft vast eens van Alteryx gehoord. Maar wat is Alteryx precies, hoe werkt het en wat zijn de voordelen van deze software oplossing? En, nog belangrijker: hoe kan Alteryx jou helpen je werk beter te doen?

In deze blog doorlopen we samen met jou een leertraject voor Alteryx. Hierdoor maak je snel en grondig kennis met de software. We laten je zien hoe je deze nieuwe kennis direct kan toepassen op een real-life dataset om zo beter te kunnen inschatten welke waarde het heeft voor jouw organisatie.

Nieuw: het Alteryx Cloud Platform! Meld je nu aan voor de Alteryx Cloud Launch Benelux en ontdek alle voordelen van het werken in de cloud. Gratis lunchevenement op donderdag 20 april 2023 in Utrecht.

In het kort – Wat is Alteryx?

Alteryx is een Analytics Platform dat mensen en bedrijven in staat stelt slimmer en sneller beslissingen te nemen op basis van data. In deze blog focussen we ons op Alteryx Designer, de basis van het platform. In Alteryx Designer bouw je in een intuïtieve drag-en-drop interface workflows om data te modelleren, verrijken of er zelfs mee te voorspellen. Via Alteryx Server kunnen deze processen vervolgens worden ingepland, zodat deze volledig kunnen worden geautomatiseerd, en de inzichten en logica kunnen worden gedeeld met anderen in de organisatie.

Het bijzondere aan Alteryx is de mate waarin het in staat is te verbinden naar bijna ieder denkbaar dataformaat op iedere denkbare plek, waarmee datagedreven werken laagdrempelig wordt voor iedereen. Met Alteryx kan je data ophalen uit allerlei systemen, waaronder Excel, JSON, datawarehouses en bedrijfsapplicaties.
Na jouw analyse heb je de optie om te rapporteren/visualiseren in Alteryx, of je kan de opgeschoonde datasets doorsturen naar analyseprogramma’s zoals Tableau en PowerBI. Lees verder om te ontdekken hoe jij het beste kunt starten met Alteryx.

Wil je weten of het een geschikte tool is voor jou? Lees dan ook de blog Maak kennis met Alteryx.

Alteryx leertraject

1. Alteryx leertraject

Een eenvoudig stappenplan helpt je efficiënt en toch zorgvuldig aan de slag te gaan met Alteryx. Na de uitvoering van het stappenplan beheers je de basis en ben je in staat om een grote hoeveelheid datahandelingen uit te voeren.

Om je verder te helpen doorlopen we voorbeeldworkflows van 7 belangrijke tools. Goed om te weten: je kan te allen tijde jouw kennis uitbreiden met voorbeeldworkflows, learning paths en de weekly challenges in de Alteryx Community.

2. Een nieuwe denkwijze

Ontdek de Alteryx pipeline 

Iedereen kan aan de slag met Alteryx. Enige kennis van algebra, statistiek en/of Excel is handig maar niet noodzakelijk. Maar voordat je met de tool aan de slag gaat, is het wel belangrijk om stil te staan bij de denkwijze die Alteryx hanteert. Dit volgt het zogeheten ‘pipeline’ systeem. Men voert een dataset aan Alteryx, en deze dataset reist als het ware door een pijpleiding heen. Hierbij wordt stapsgewijs een proces uitgevoerd. Dit gebeurt consistent en altijd in dezelfde volgorde. Hieronder lichten wij toe welke globale stappen er in de pipeline moeten zitten.

Pipeline onderdelen

1. Input
De eerste stap van de pipeline is het selecteren van een dataset en Alteryx de benodigde informatie geven over waar en hoe Alteryx deze data kan vinden. Alteryx kan een groot aantal input files verwerken, waaronder JSON, Excel, Qlikview, TXT, ZIP, CSV en Google Earth.

2. Bewerking en structurering
Afhankelijk van de data moet er een reeks aan handelingen uitgevoerd worden om de data op te schonen en te structuren. Dit kan het grootste deel van de workflow zijn aangezien de behoefte aan schone en rijke data groot is, maar het aanbod klein. Enkele voorbeelden van bewerking zijn samenvoegen, filteren, categoriseren, aanpassen en samenvatten.

3. Analyse
De schone data kan vervolgens gebruikt worden als input voor een reeks aan verschillende analyses. Afhankelijk van de data en de onderzoeksvragen, kan er een focus gelegd worden op bijvoorbeeld verklarende, voorspellende, voorschrijvende, geografische of visuele analyse.

4. Publiceren
We zien vaak dat organisaties Alteryx gebruiken om de beste datasets mee te ontwikkelen en deze vervolgens te analyseren in business intelligence tools zoals Tableau of Power BI. Daardoor eindigt een dataproces vaak met het publiceren van de data naar een database of server zodat het verder verwerkt kan worden. Afhankelijk van wat beter bij jouw team past kun je als alternatief ook rapporteren vanuit Alteryx Designer zelf.

3. Praktische stappen

1. Alteryx Designer installeren
Download op onze site een gratis proefversie van Designer

2. Interface en datasoorten
Om vertrouwd te raken met de Alteryx interface en data types, raden wij aan om de interactive lessons over de interface en data soorten te bekijken. Maak hiervoor een account aan voor de Alteryx Community.

Alteryx datasoorten
Werken met een use-case dataset 

In deze blog gebruiken wij een real-life dataset om de geleerde lessen meer kracht bij te zetten. We zien dat onze klanten soms te maken hebben met data uit verschillende bronnen die opgeschoond en gecombineerd moest worden. Dit resulteert vaak in lange werkprocessen in bijvoorbeeld Excel of Jupyter Notebook. Dat kan sneller met behulp van Alteryx!

In deze blog gaan we twee datasets over de aandelenkoersen van Apple en Meta Platforms opschonen en samenvoegen. Hieronder zie je een voorbeeld van de datasets. Download de datasets hier om zelf het proces te doorlopen.

Alteryx testdata Apple

 

Dataset 1: Apple

Alteryx testdata Meta

 

Dataset 2: Meta

Alteryx testdata gewenst

 

De gewenste data

4. Bedenken van een workflow

Voordat we beginnen aan de workflow, denken we na over de stappen die nodig zijn om de data op te schonen en samen te voegen:

  1. CSV bestanden inlezen in Alteryx.
  2. De datums moeten op dezelfde manier geformat zijn (d-mm-yyyy).
  3. Per aandeel hebben we alleen de datum en Close prijs nodig.
  4. Alle datums moeten het juiste datatype hebben > DateTime.
  5. Voor elke handelsdag willen we 1 regel met 3 waarden: Datum, prijs Apple en prijs Meta.
  6. De data moet starten vanaf 01 december 2022.
  7. De data moet worden opgeslagen in een Excel bestand met de naam Stock_Prices.xlsx.

5. Bouwen van een workflow

1. Input Data

 

Alteryx Input Data

2. DateTime

 

Alteryx DateTime

3. Select

 

Alteryx Select

4. Join

 

Alteryx Join

5. Filter

 

Alteryx Filter

6. Output Data

 

Alteryx Output Data

Hoe nu verder?

Hopelijk is het je met deze blog gelukt om een werkende Alteryx workflow op te zetten. Deze workflow kan je opslaan en weer runnen op het moment dat je een verse dataset nodig hebt die de nieuwste input data meeneemt. Smaakt dit naar meer? Lees hieronder over een aantal opties die je verder kunnen helpen tijdens jouw ontdekkingstocht voor de mogelijkheden van Alteryx.

Infotopics trainingen

Infotopics trainingen

De resources van Alteryx maken het eenvoudig om zelfstandig een start te maken met de software. Toch kan het voor jou interessant zijn om in een training de tool echt toe te leren passen op jouw dataproblemen.  
 
Geïnteresseerd in een fysieke training? Infotopics biedt je de mogelijkheid om in 1 dag up-to-date te worden gebracht van de basisprincipes van Alteryx. In een tweede trainingsdag met de Alteryx Follow-up helpen we je verder met hoe je al jouw nieuwe dataprocessen succesvol kunt implementeren. Leer meer over de Alteryx Beginner training of breid je kennis nog verder uit met de Alteryx Advanced Analytics training. 

Alteryx community

Alteryx community

De Alteryx community stelt je in staat om jouw gebouwde workflow te vergelijken met het werk van medegebruikers. Hiermee leer je om de workflows compact te houden en om een grotere hoeveelheid Alteryx tools te beheersen.  
 
Tevens blijf je door de  Community altijd op de hoogte van nieuwe Alteryx mogelijkheden en kun je gratis workflows downloaden, kennis uitwisselen op de forums en vragen stellen. 
 

Infotopics consultancy

Infotopics consultancy

Heb je Alteryx geïmplementeerd en ben jij in staat om je eigen workflows op te zetten? Dan kan het toch zo zijn dat je tegen problemen oploopt wanneer je dit toepast op je eigen data. Wellicht gaat het over complexe data, moet je een datastructuur ontwikkelen die voor lange tijd bruikbaar is, wil je meerdere vraagstukken in één workflow oplossen of moet je Alteryx verbinden met externe software. Dan kan het fijn zijn om met een consultant om tafel te zitten. Deze kan je helpen om jouw vraagstukken bondig te formuleren en samen tot een efficiënte oplossing te komen.