Xaas: Ben jij ook een BaaS op het gebied van XaaS?

Wanneer je op LinkedIn zit te scrollen vliegen de variaties van ‘’…’’aaS (Xaas) je om de oren. Noem het maar op: DaaS, MaaS, SaaS, PaaS, IaaS of zelfs DWaaS. Krijg jij bij het lezen van al deze variaties ook de neiging om heel hard bingo te roepen? Aangezien er tegenwoordig zoveel varianten zijn, werd het hoog tijd om eens dieper in dit business model te duiken. Wat houdt XaaS in en wat zijn de vooren nadelen? Dat lees je in deze blog en de bingokaart kan natuurlijk niet ontbreken! 

Bingokaart blog xaas

Wat is XaaS?  

XaaS staat voor Everything-as-a-Service of Anything-as-a-Service. XaaS weerspiegelt hoe organisaties over de hele wereld de as-a-Service-methode tegenwoordig toepassen op ongeveer alles. Je kan het zo gek niet verzinnen, maar ik denk dat er momenteel voor elk letter in het alfabet wel een variant van as-a-Service bestaat. Het is inmiddels gokken waar het voor staat, kijk bijvoorbeeld naar MaaS: is het nou Marketing as a Service, Mobility as a Service, Migration as a Service, Modeling as a Service of Management as a Service? We kunnen in ieder geval concluderen dat MaaS aardig verzadigd is en dat je wellicht beter een andere term kunt gebruiken voor jouw dienst, gezien men eerst moet raden wat de “M” nou eigenlijk betekent.  
 

As-a-Service 

Oké, terug naar XaaS en wat het nou inhoudt. Tegenwoordig bieden veel organisaties ‘iets’ -as-a-Service aan. Dit wordt netjes in plakjes gesneden en geportioneerd om op maat gemaakte diensten te creëren die voldoen aan de specifieke behoeften van elke klant. Het primaire doel van XaaS is het verhogen van de waarde voor de klant. In een XaaS-model worden eenmalige kopers omgezet tot abonnees die doorlopend profiteren van de dienst of het product. Kortom, XaaS is een overkoepelende term voor producten en/of diensten in abonnementsvorm.

De meest bekende XaaS-varianten

We weten nu wat XaaS is, maar wat zijn nou eigenlijk de meest bekende varianten?

SaaS (Software as a Service) 

Software-as-a-service, algemeen bekend als SaaS, zijn applicaties die worden geleverd door de cloudprovider. Deze applicaties zijn vaak toegankelijk vanaf verschillende apparaten, waaronder webbrowsers en API’s. Denk bijvoorbeeld aan Office 365, Gmail, Google Docs, maar ook Tableau en Alteryx

Technologie

PaaS (Platform as a Service)  

PaaS is een cloud computing-model waarin een externe cloudprovider een omgeving voor klanten onderhoudt. Hiermee kunnen klanten hun eigen applicaties bouwen, ontwikkelen, uitvoeren en beheren. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Microsoft Azure, Salesforce Lightning, SAP Cloud en Google App Engine.  

IaaS (Infrastructure as a Service)  

Infrastructure as a Service (IaaS) is een model waarbij een cloudprovider een IT-infrastructuur, zoals opslag-, server- en netwerkbronnen, via internet aan klanten levert in abonnementsvorm. Google Cloud en Amazon Webservices zijn bekende IaaS-oplossingen.  

DWaaS (Datawarehousing as a Service)  

Bij Datawarehousing as a Service delegeer je de verantwoordelijkheid voor het creëren, beheren en upgraden van een datawarehouse bij een derde partij, oftewel de serviceprovider.  

DaaS (Data as a Service)  

DaaS is weer een lastige, want voor de één betekent het Desktop as a Service en voor de ander Device as a Service. Echter zijn wij bij Infotopics natuurlijk van mening dat dit staat voor Data as a Service. Data as a Service is een term voor cloud-based software tools die je kan gebruiken voor data management, data warehousing of data analyse voor business intelligence. Organisaties kunnen deze oplossing gebruiken voor datagedreven beslissingen.

De voordelen van XaaS 

Over de naamvoering van een XaaS-oplossing valt te discussiëren, maar niet over de voordelen die het as-a-service model met zich meebrengt. De digitale transformatie van de afgelopen decennia heeft de manier waarop we zaken doen veranderd en ons gedwongen om producten en diensten opnieuw uit te vinden voor het digitale tijdperk. Dit kan voor onrust zorgen bij organisaties, omdat ze hun productaanbiedingen en financiële model moeten heroverwegen om mee te gaan met het digitale tijdperk. Gelukkig biedt het XaaS-model veel kansen hiervoor en ik zet de voordelen graag voor je uiteen!

De voordelen van XaaS voor providers:  

 • Snelgroeiende inkomstenbronnen.
 • Verbeterde stabiliteit en voorspelbaarheid van inkomsten.
 • Verbeterde klantloyaliteit.
 • Sterker concurrentievermogen en zakelijke flexibiliteit; als organisatie kan je jouw XaaS-oplossing tweaken waar nodig en nieuwe toevoegen als de markt daar om vraagt. 

De voordelen van XaaS voor afnemers:  

 • Groter aanbod en beschikbaarheid van producten en diensten die up to date zijn voor zelfs de kleinste organisaties.
 • Lagere kosten en meer flexibiliteit.
 • Focus op uitkomsten, ervaringen en resultaten in plaats van eigenaarschap.
 • Gemakkelijkere opties voor upgrades, wijzigingen en add-ons.

De nadelen van XaaS 

Er zitten dus ontzettend veel voordelen aan XaaS-oplossingen, maar er is niet voor niets een Cruijffiaans gezegde dat luidt: elk voordeel heb zijn nadeel (of was het nou andersom?). Nadelen klinkt zo negatief, maar ik moet wel eerlijk bekennen dat XaaS ook uitdagingen met zich mee brengt voor providers en afnemers:  

 • Als afnemer moet je er wel bewust van zijn dat je geen eigenaarschap hebt op de XaaS-oplossing. Het kan dus gebeuren dat de leverancier de dienst aanpast of zelfs stop zet.
 • Er kan soms sprake zijn van ‘downtime’. Als het internet uitvalt of er zijn problemen met de server, kan dit ook gevolgen hebben voor de XaaS-oplossing. Kijk bij het afnemen van een XaaS-oplossing dan ook zeker naar de SLA’s, zodat je weet waar je aan toe bent als afnemer.
 • Security is een veelbesproken onderwerp binnen XaaS. Als provider moet je ervoor zorgen dat de beveiliging tip top in orde is en als afnemer moet je hier ook echt voor waken, gezien je dit niet zelf in de hand hebt.

XaaS bij Infotopics 

XaaS is ons niet onbekend. Het is natuurlijk onze missie om organisaties, afdelingen en bovenal mensen datavolwassen te maken. Zo zijn wij partner van Tableau en Alteryx wat natuurlijk SaaS-oplossingen zijn. Daarnaast kan je bij ons terecht voor Tableau Server Beheer, waarbij wij jouw organisatie compleet ontzorgen op het gebied van serverbeheer. En als data organisatie, kan DaaS natuurlijk niet ontbreken.  

BINGO!  

Meer weten?

Wil je meer weten over Data(warehousing) as a Service en wat Infotopics hier in kan betekenen?
Neem dan contact op met onze collega Kick Ditzel!

Neem contact op