Acht ideeën om van Alteryx een nog veelzijdiger platform te maken 

Alteryx is een ontzettend veelzijdige tool, waarmee data-analyse makkelijker geautomatiseerd kan worden. Op dit moment kan je heel veel met Alteryx, zoals datapreparatie, data-analyse, het maken van analytische apps en macro’s om processen robuust te automatiseren. Alteryx’s grootste kracht is dan ook de mogelijkheid om analytische processen te automatiseren.   

Om van Alteryx een nog beter product te maken, werden er tijdens de Alteryx Inspire conferentie een aantal ideeën voorgesteld om van Alteryx een nog veelzijdiger platform te maken. Acht werknemers kregen de kans om hun idee voor te leggen aan het publiek van Alteryx Inspire. Het publiek mocht niet alleen luisteren, maar ook zijn stem uitbrengen voor het meest favoriete idee.  

Laten we gaan kijken welke ideeën er zijn voorgesteld!  

Grofweg kunnen we de ideeën in 2 categorieën verdelen, waarbij het verschil is of je zelf wel of geen ‘workflows’ gaat bouwen. 

Ideeën voor apps in Alteryx 

Laten we beginnen met de ideeën waarbij je zelf geen ‘workflows’ hoeft te bouwen. Bij deze ideeën bouwt iemand anders vaak de ‘workflows’ en kunnen eindgebruikers kiezen welke variabelen ze willen gebruiken om de data te analyseren. 

Metric store

Zo is er de Metric Store waarbij er verschillende templates voor data-analyse worden gemaakt waaruit gebruikers kunnen kiezen. Door middel van het selecteren van ‘metrics’ en dimensies kan de analyse dan snel uitgevoerd worden. Dit lijkt op AutomatedInsights van HyperAnna, wat Alteryx in 2021 heeft overgenomen. Met deze tool zou er een soort gelijke functionaliteit in Alteryx beschikbaar te komen.  

 

Profit & Loss Report

Door het selecteren van Metrics en Dimensions kan een analyse snel uitgevoerd worden, zonder ‘dat je zelf een ‘workflow’ dient te bouwen. 

Meetbot2000

Meetbot2000 is een handige app voor meetings. De app notuleert, identificeert sprekers, herkent belangrijke momenten en maakt een samenvatting van de sessie. Per spreker wordt er apart nog een samenvatting gemaakt. Zo kun je makkelijk zien wie er het langst aan het woord was in de meeting, wanneer er iets belangrijks werd verteld, maar ook hoe de sfeer (sentiment) tijdens de meeting fluctueerde.  

Meetbot2000. De samenvatting die Meetbot2000 maakt na afloop van de meeting.

Meetbot2000. De samenvatting die Meetbot2000 maakt na afloop van de meeting. 

Ignite

Ook voor de jongste gebruikers heeft Alteryx een nieuw idee. Om kinderen in de basisschool leeftijd al te leren programmeren, heeft Alteryx Ignite ontwikkeld. Met kleine spelletjes, gebaseerd op verhalen zoals de drie biggetjes, leren kinderen analytische vaardigheden en kleine ‘workflows’ bouwen.  

Ideeën wanneer je zelf ‘workflows’ bouwt 

Wanneer je daadwerkelijk ‘workflows’ bouwt, heeft Alteryx een aantal nieuwe ideeën om het leven makkelijker te maken. 

Visualizer

Een van die ideeën is Visualizer. Op dit moment is het maken van visualisaties wel mogelijk in Alteryx, maar daarvoor heb je een aantal ‘reporting’ tools nodig. Visualizer brengt dit samen in één tool en gebruikt machine learning om de beste type visualisaties voor je type data te gebruiken. Zeker als je meerdere aparte visualisaties wil maken scheelt dit veel werk.  

Superforecaster

Alteryx heeft al een mooi pakket aan op R gebaseerde tools en de Intelligence Suite om voorspellende analyses te doen. Met de komst van Superforecaster zou er een automated machine learning tool in het pakket bijkomen. Je bouwt nog steeds zelf de workflow, doet zelf de data-analyse en voorspellende analyses, maar Superforecaster brengt al deze analyses bij elkaar en bouwt er een dashboard van dat direct gedeeld kan worden met anderen.  

SQL-tool

Naast de bestaande R-tool en Python-tool is er het idee voor een SQL-tool om direct te communiceren met een SQL database. Dit kon al, maar met deze tool is er syntax ondersteuning om goed te zien wat je eigenlijk schrijft. Ook kunnen er directe bewerkingen op de data uitgevoerd worden door middel van deze tool.  

IDEx (integrated development environment) debugger

Wanneer een flow niet de output levert die je verwacht of zelfs helemaal niet werkt, is het tijd om de fout te vinden, het zogenaamde debuggen. Het liefst wil je dan dat je op elk punt kunt zien wat er met je data gebeurt om zo te ontdekken waar het misgaat. Dit kan nu al wel in Alteryx, met een combinatie van tools, maar de IDEx (integrated development environment) debugger tool brengt dit wederom onder in één tool en voegt nog wat handige functionaliteiten toe. Zo kunnen er (conditionele) ‘breakpoints’ toegevoegd worden en is er een nieuw deelvenster waar je de resultaten uit kunt lezen. 

IDEx debugger

IDEx debugger. Door middel van breakpoints kun je makkelijk onderzoeken wat er met je data gebeurt op verschillende punten in je ‘flow’. 

AppBuilderCloud

Als laatste is er een idee gepresenteerd voor een AppBuilderCloud om zonder code te schrijven een app te bouwen. Een analytische app bouwen in Alteryx is nu mogelijk, maar is een zorgvuldig werkje met veel tools, waarbij je de app via interface designer ontwerpt. Met AppBuilderCloud bouw je de app direct in de workflow. Een mooie toevoeging van dit idee is dat de workflow dynamisch geüpdatet wordt.  

AppBuilderCloud

AppBuilderCloud. Ontwerp direct in je workflow de app, en kies doormiddel van eerder toegevoegde dropdowns welke analyse je wilt uitvoeren. 

En de favoriet is 

Het publiek was laaiend enthousiast bij Alteryx Inspire. AppBuilderCloud, Ignite en IDEx debugger waren de favorieten met AppBuilderCloud op nummer één.  

Laat ons weten wat jullie favorieten zijn, door een reactie te plaatsen onder mijn blog!