Tableau Jedi Training

Vandaag vond de Infotopics Jedi Training plaats waar zeven Young Data Professionals bij elkaar kwamen voor formele en informele activiteiten. Tableau Zen Master Merlijn Buit gaf hier een workshop over hoe je snel en effectief een concept kan uitdenken, ontwikkelen en uitvoeren.

Tijdens deze workshop heeft elke collega een onderwerp uitgekozen in het thema duurzaamheid en hier een concept bij bedacht dat geresulteerd heeft in een Tableau dashboard. In deze blog kan je lezen over het proces en de dashboards inzien.

Merlijn, Tim, Joost, Yanyan, Patrick, Jesper, Aswin, Erik

Merlijn Buit Yanyan Au Patrick Schmitt Jesper Winkelhorst Aswin Hofsteenge Erik Smid

Heeft de milieuzone in Amsterdam het gewenste effect?

Auteur: Tim Aalvink

In de media gaat er veel aandacht uit naar milieuzones. Hoe zorgt de overheid ervoor dat ze gehandhaafd worden, hoe kan er gezorgd worden dat de wet hierop aangepast is en hebben ze het gewenste effect? Steden willen hun milieuzones steeds verder uitbreiden. Zo wil Amsterdam vanaf 2030 de gehele stad vrijmaken van verkeer dat rijdt op benzine of diesel. Deze ontwikkelingen roepen bij critici veel vraagtekens op. Het doel van dit dashboard is om inzichten te creëren in de effecten van de milieuzone in Amsterdam en zo de discussie te begeleiden.

Klik op de afbeelding om het dashboard te bekijken

Klik op de afbeelding om het dashboard te bekijken

Plastic afval op Europese stranden

Auteur: Joost Marico

Populaire stranden worden steeds minder toegankelijk, doordat er steeds meer plastic aanspoelt. Het afvalprobleem op de wereld wordt steeds groter. Iets wat ervoor zorgt dat steeds meer mensen hier iets aan willen doen. In steeds meer landen vormen zich community’s die samen zorgen dat de stranden weer schoon zijn. Maar wat voor soorten afval vinden zij nu eigenlijk, hoe groot is het probleem nu echt en is deze opruimopstand tijdsgebonden?

Yanyan Au

Plasticvervuiling in Europa

Auteur: Yanyan Au

Europa produceert één vijfde van alle plastic in de wereld. Veel van deze plastic eindigt uiteindelijk in de oceanen, bossen en op straat. Welke landen produceren het meeste plastic, hoeveel plastic afval genereert de gemiddelde burger in Europese landen en welke landen verwerken het minst goed hun afval?

Klik op de afbeelding om het dashboard te bekijken

Klik op de afbeelding om het dashboard te bekijken

Patrick Schmitt

De voetafdruk van de avocado

Auteur: Patrick Schmitt

“De hype rondom avocado’s is zeer positief, maar in hoeverre draagt de avocado bij aan een betere wereld? Vanuit mijn interesse naar de verborgen kosten van onze voedselconsumptie, ben ik op zoek gegaan naar data die hierbij past. Hierbij draait het om de kosten waar de consument niet aan denkt wanneer deze het product pakt uit het schap bij de supermarkt. Denk hierbij aan de transportkosten, gebruik van water, energie, etc. Vervolgens wilde ik de relatie blootleggen tussen deze ‘voetafdruk’ en één van de snelst opkomende vruchten van Nederland; de avocado.”

Jesper Winkelhorst

Wat is de auto brandstof van de toekomst?

Auteur: Jesper Winkelhorst

Over de laatste jaren hebben we een significante toename gezien van elektrische auto’s op de weg. De Tesla’s van deze wereld zijn steeds vaker te vinden op onze wegen. Maar de vraag die blijft bestaan is: Zijn batterij gedreven elektrische auto’s de toekomst? Wat denken we van het kleine broertje: De waterstof aangedreven auto?
Er zijn een handvol aan waterstof brandstofcel aangedreven modellen in de wereld, vooral geproduceerd door Japanse automakers. Japan heeft de intentie om ‘s werelds eerste “waterstof auto” samenleving te worden in 2022, terwijl Elon Musk van Tesla waterstof brandstofcel aangedreven auto’s “ongelofelijk dom” noemt.
Wat wordt uiteindelijk de brandstof van de toekomst? De tijd zal het leren..

Klik op de afbeelding om het dashboard te bekijken

Klik op de afbeelding om het dashboard te bekijken

Aswin Hofsteenge

Kan je voor 0,01 euro klimaatneutraal rijden?

Auteur: Aswin Hofsteenge

Sinds dit jaar is Shell begonnen met de actie om klanten voor één cent klimaatneutraal te laten rijden. Door één cent boven de gebruikelijke literprijs te rekenen wil Shell de bosgebieden op onze planeet beschermen. Naast de bescherming van de bossen kunnen er ook weer nieuwe bomen neergezet worden. Met deze bomen wil Shell de verwarming van de aarde tegen gaan. Maar in hoeverre is het haalbaar om voor één cent de CO2 uitstoot van een liter brandstof tegen te gaan en hoeveel bomen zouden er nodig zijn om alle CO2 uitstoot van de benzine van Shell te neutraliseren?

Erik Smid

Het effect van de opwarming van de aarde op natuurrampen

Auteur: Erik Smid

“Iedereen kent de grote rampen. Orkaan Katrina, de aardbeving op Haïti en de tsunami op tweede kerstdag 2004. Met mijn data wilde ik inzicht krijgen in hoe wij invloed hebben op het creëren van deze natuurrampen. Door de vraag te stellen; zijn wij met onze manier van leven zelf verantwoordelijk voor het creëren van natuurrampen? Door een correlatie te leggen tussen de opwarming van de aarde en het aantal natuurrampen sinds de twintigste eeuw, heb ik een goed beeld kunnen scheppen van de relatie tussen deze twee factoren en een antwoord gekregen op mijn vraag.”

Klik op de afbeelding om het dashboard te bekijken

Heb jij een vraag of een uitdaging?

Onze medewerkers staan altijd voor jou klaar!

Contact opnemen